Mare fan fryslan

Capaciteit: 41 nacht- en 85 daggasten    Telefoon: 0031 6 54771322  E-mail info@marefanfryslan.nl

Sail and Bike

sail-and-bike


SAIL AND BIKE FRISIAN SEA AND ISLAND HOPPING

Nederland | Noord-Holland | Enkhuizen

v.a. € 799,- p.p.


Informatie

Sail and Bike: Fiets- & zeilvakantie Waddenzee & “eiland hoppen”

Ontdek tijdens deze reis per fiets en zeilschip het open water van de Noordelijke IJsselmeer en de waddenzee. Tot de hoogtepunten behoren bezoekjes aan Texel, Vlieland en Terschelling met prachtige natuurgebieden, kleine dorpjes en lange zandstranden. De Waddeneilanden en de kusten van Noord-Holland en Friesland kunnen uitstekend per fiets worden verkend. Zeilreizen zijn iets heel bijzonders. Voel de vrijheid en de wind en zilte zeelucht op uw huid! Geniet van de pure natuur, zee, zon en een stevige bries. De Waddenzee is het grootste aaneengesloten natte natuurgebied van Europa met vele zandbanken en een groot verschil tussen eb en vloed waardoor een uniek gebied is ontstaan. Tijdens het varen tussen de zandbanken door spot u waarschijnlijk regelmatig zeehonden. U verkent de mooiste Waddeneilanden en Nederlandse kustgebieden per fiets, geheel in uw eigen tempo. De kop van Noord-Holland, Texel, Vlieland, Terschelling en het westelijk deel van Friesland hebben na deze prachtige week geen geheimen meer voor u. U verblijft aan boord van de MARE FAN FRYSLÂN of ’t WAPEN FAN FRYSLÂN, de twee meest luxueuze zeilschepen die op het IJsselmeer en Waddenzee varen.

Reisprogramma Nederland – Sail & Bike Waddenzee – “eiland hoppen”

Dag 1 (za): Aankomst en inscheping in Enkhuizen
Vanaf 16:00 uur aankomst en inscheping nabij het prachtige centrum en NS-station van
Enkhuizen. Bij een aperitief stelt de schipper de bemanning voor en vertelt u wetenswaardigheden over het schip en het verloop van de reis. ’s Avonds kunt u het prachtige historische centrum van Enkhuizen nog te voet verkennen.
Dag 2 (zo): Enkhuizen – Medemblik – Den Oever, fietstocht ca. 40 km
Het schip vaart deze dag van Enkhuizen naar Den Oever. U kunt meevaren over het IJsselmeer of u pakt de fiets voor een eerste prachtige fietstocht langs het IJsselmeer door het prachtige Noord-Hollandse polderland via Medemblik naar Den Oever met zijn kleine vissershaven. Afhankelijk van het weer vaart het schip misschien vanavond al over de Waddenzee naar Texel.
Dag 3 (ma): Texel – rondje over het eiland vanuit Oudeschild (1-65 km)
Het eiland Texel kent gevarieerde landschappen en pittoreske dorpjes. Fietstocht over het eiland. Tips: De goed bewegwijzerde Thijsseroute (ca. 40 km), bezoek aan het zeehondenopvangcentrum Ecomare en de prachtige ambachtelijke bierbrouwerij.

sail-and-bike-03

Dag 4 (di): Texel – Terschelling, zeildag ca. 5 – 6 uur
Vandaag zeilt het schip, als het getij en het weer het toelaten, naar het eiland Terschelling. U manoeuvreert tussen de zandbanken van de Waddenzee door en met wat geluk ziet u zeehonden die liggen te rusten op de zandplaten. In de namiddag arriveert het schip op Terschelling.
Dag 5 (wo): Terschelling: per fiets het eiland verkennen (1-40 km)
Een dag op Terschelling is eigenlijk te kort. Met zo’n 70 km. aan prachtige fietspaden, de 4 dorpjes en zijn prachtige uitgestrekte natuur heeft dit eiland veel te bieden. West-Terschelling is de grootste plaats met tal van winkeltjes en horeca gelegenheden. Het herkenningsteken van het eiland, de 400 jaar oude vuurtoren “Brandaris”, is al vanuit de verte te zien. Bezienswaardig is ook het heidegebied “De Boschplaat”, waar u eenden, steltenlopers en grote kolonie lepelaars en mantelmeeuwen kunt aantreffen.
Dag 6 (do): Terschelling – Vlieland of (alternatief) zuidwestkust van Friesland
Vandaag probeert het schip Vlieland te bereiken, wat echter afhankelijk is van wind en de tij. Dit kleine eiland met slechts één dorpje en rond de 1100 eilandbewoners is autovrij en daardoor zeer geschikt om per fiets te ontdekken. Het strand is maar 100 meter van de haven verwijderd. Vanaf het hoogste punt van het eiland, de “Vuurboetsduin”, kunt u fantastisch uitkijken over het Wad. Mocht Vlieland niet te bereiken zijn dan is het alternatief een bezoek aan het zuidwestelijke deel van de provincie Friesland waar u een prachtige fietstocht kunt maken.
Dag 7 (vr): Vlieland of ZW-Friesland – terug zeilen naar Enkhuizen
Eventueel na een korte fietstocht zeilt u vandaag terug naar Enkhuizen.
Dag 8 (za): einde van de reis in Enkhuizen
Uitschepen en afscheid nemen voor 10:00 uur. Einde van een indrukwekkende reis. Belangrijke opmerkingen bij het Sail & Bike programma: Bij een Sail & Bike reis hoort ook een beetje avontuur: bij deze reizen ligt van tevoren de start- en eindhaven Enkhuizen vast. De dagelijkse trajecten zijn voor het schip voor een belangrijk deel afhankelijk van getijdenstromingen en windsterkte en windrichting. De schipper bepaalt van dag tot dag het exacte vaarprogramma en bespreekt de mogelijkheden met de gasten. De crew zal alles in het werk stellen om het programma exact volgens planning te laten verlopen en u een fascinerende en afwisselende week met activiteiten, natuur en cultuur te laten beleven, maar het is mogelijk dat vertrek- en vaartijden en/of de volgorde van het programma gedurende week moet worden aangepast. Geniet en laat u door de elementen leiden! Diverse trajecten worden per schip (indien mogelijk onder zeil) afgelegd. Alle afstanden zijn “circa-afstanden” van de aanbevolen fietsroutes Wanneer gasten een dag niet willen fietsen, kunnen zij relaxen en de route met het schip afleggen. Programma + gegevens onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen om technische, meteorologische en/of nautische redenen. Op de aankomstdag kunt uw bagage al vanaf 11:00 uur aan boord brengen.

sail-and-bike-02

INCLUSIEF:
• Scheepsreis & accommodatie in de geboekte categorie, 8d/7n (za-za) van/naar Enkhuizen;
• Volpension (7 x ontbijt, 6 x lunchpakket tijdens fietstochten, 7 x drie-gangen-diner);
• Gebruik van beddengoed en handdoeken (handdoekenwissel op verzoek), dagelijkse lichte schoonmaak van de hut,
• Welkomstdrankje en informatiegesprek tijdens de eerste avond;
• Boordreisleiding en dagelijkse voorbesprekingen van de fietstochten door de schipper/crew;
• Gedetailleerd kaartmateriaal en routebeschrijvingen voor dagelijkse fietstochten in uw eigen tempo en op eigen gelegenheid;
• Gebruik van WLAN/Wifi in het dagverblijf van het schip (alleen in de haven);
• Koffie + thee dagelijks tot 16:00 uur gratis.

EXCLUSIEF:
Transfers naar/van de ligplaats in Enkhuizen; reserveringskosten € 15,00 (verplichte
toeslag); fietshuur, andere transfers, parkeerkosten (parkeren bij het NS-station Enkhuizen
is gratis), entreegelden & excursies, kosten voor pontjes e.d., drankjes aan boord,
persoonlijke verzekeringen; fooien (facultatief).

HUURFIETSEN ETC.:
De scheepsfietsen zijn overwegend unisex- trekkingfietsen met middelhoge instap, 7
versnellingen, handrem en/of terugtraprem en fietstas. Andere huurfietsen (bijv. elektrische
fietsen, kinderfietsen) en kinderzitjes (achterop) zijn op deze reizen uitsluitend na
voorafgaande aanvraag (bij boeking) en bevestiging mogelijk. Een huurfiets is facultatief.
Gasten mogen zonder meerkosten hun eigen fiets meenemen. Bedenk daarbij dat de
ruimte aan dek van een zeilschip beperkt is. De bemanning en reisorganisatie is in dit
geval niet aansprakelijk voor eventuele schade c.q. verlies of diefstal van de eigen fietsen.
In Nederland bestaat geen helmplicht. Fietshelmen zijn niet aan boord verkrijgbaar.

FIETSTOCHTEN IN NEDERLAND: HET „FIETSKNOOPPUNTENNETWERK”
Nederland kent sinds een aantal jaren het landelijke, zeer goed bewegwijzerde en
eenvoudige zogenaamde „Fietsknooppuntennetwerk”. Daarmee zijn vele duizenden
kilometers fietspaden en wegen met elkaar verbonden. Waar fietspaden elkaar kruizen,
bevindt zich zo’n knooppunt. Elk knooppunt is voorzien van een nummer en
informatiepaneel. De fietspaden tussen deze knooppunten zijn duidelijk bewegwijzerd met
wit-groene knooppuntbordjes (zie afbeelding). Bij de knooppunten kan men zich op de
omgeving oriënteren of de route naar het eindpunt verlengen of inkorten. Bij de
beschrijving van de dagelijkse fietstochten in Nederland en Vlaanderen maken we gebruik
van dit fietsknooppuntennetwerk. De knooppunten staan ook duidelijk weergegeven op de
kaarten die de gasten gebruiken voor hun dagelijkse fietstochten. Aan boord wordt aan de
gasten uitgelegd hoe dit eenvoudige systeem werkt. Ook wordt dagelijks over de
bezienswaardigheden verteld. Op onze website laten we in een korte videoclip zien hoe dit
knooppuntensysteem werkt. Bekijkt u dit en andere nuttige en interessante filmpjes op:
www.fietsvaarvakantie.nl/videos

ACHTERGRONDINFORMATIE:
De fietstochten zijn op individuele basis, in uw eigen tempo, zonder begeleiding. De fietstochten zijn afhankelijk van het zeilprogramma, en daarmee ook van het weer en de weersverwachting. Bovendien zijn de zeiltrajecten op de Waddenzee afhankelijk van de getijden en de stroming. Programmawijzigingen zijn om deze redenen voorbehouden. De Algemene (Reis-)Voorwaarden van Boat Bike Tours zijn van toepassing voor de fiets- vaar-vakanties & de bevestigingen in het kader van deze reizen, als ook voor annuleringen. Kinderen zijn in principe van harte welkom aan boord. Bedenk s.v.p. voordat u boekt, of uw kind fietstochten van 30-55 km aan kan. Kinderfietsen, tandem, ouder-en-kind tandem, slipstreamer etc. of kinderzitje zijn op aanvraag beschikbaar. U kunt natuurlijk ook één of meerdere dag(en) aan boord verblijven (kinderen tot 18 jaar onder begeleiding). Kinderkorting op aanvraag. Op aanvraag zijn kinderzwemvesten beschikbaar: deel ons

svp de leeftijd, lengte en het gewicht van uw kind mee. Binnen in het schip geldt een niet-rokenzone: alleen op het zonnedek is roken toegestaan. In alle hutten geldt vanuit veiligheidsoverwegingen een wettelijk rookverbod; alle hutten/kamers aan boord zijn dus ook altijd niet-rokers-kamers.